Τα παιδία παίζει, θρηνεί, σκέφτεται, δρα: Άγιος Γεώργιος - Ο Τροπαιοφόρος Δρακοκτόνος

Τα παιδία παίζει, θρηνεί, σκέφτεται, δρα

The childen play, cry, think, act

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2006

Άγιος Γεώργιος - Ο Τροπαιοφόρος Δρακοκτόνος

Ο Άι Γιώργης σκοτώνοντας τον Δράκο (Ύλη, δεσμοφύλακα της γνώσης) σώζει την ευγενή κόρη, τα ανθρώπινα θύματα, και απελευθερώνει την πηγή της ζωής (εσωτερική γνώση, αθανασία της ψυχής).

Ο Άι Γιώργης μου, μια βασανισμένη εικόνα, το μόνο οικογενειακό κειμήλιο που διασώθηκε απο την Τουρκική Γενοκτονία. Πάνω της έβλεπες την φθορά ενός ολόκληρου λαού. Η ξύλινη εικόνα περίτεχνα σχεδιασμένη πάνω σε σκληρό ξύλο φαίνεται ότι πέρασε άσχημες στιγμές. Ξεθωριασμένη σε σημεία μ' ένα μεγάλο ράγισμα στην αριστερή πλευρά απο πάνω μέχρι κάτω, σαν η σπάθα ενός Τούρκου να την είχε πληγώσει. Η εικόνα παρέμενε όμως ακέραια χωρίς ούτε γωνίτσα να της λείπει. Ο Άγιος προστάτεψε την οικογένεια (όσοι είχαν απομείνει) που την συνόδευε στον επικίνδυνο δρόμο της προσφυγιάς. Η εικόνα διέσχισε καυτές ερήμους μαζί τους, ανέβηκε βουνά μέσα σε καταρρακτώδεις βροχές, κατέβηκε δυσκολοπάτητες πλαγιές και διέσχισε βρεγμένα ποτάμια μαζί με το εντεκάχρονο κορίτσι που την κράταγε στον κόρφο της. Ένα κορίτσι με ένα πρόσωπο όλο αποφασιστικότητα και μ' όμορφα χέρια με μακρυά λεπτά δακτυλα. Αικατερίνη το όνομά της, η γιαγιά μου.

Η μόνη εκκλησία αυτού του χωριού της Καππαδοκίας, που γενιές Ελλήνων συγγενών μου εκεί μεγάλωσαν πριν εξοντωθούν απο τους Τούρκους στην Γενοκτονία, ήταν ονομασμένη προς τιμή του Αγιου Κωνσταντίνου και Ελένης . Ο Άγιος Γεώργιος ήταν όμως ο προστάτης των χριστιανών της περιοχής, γέννημα θρέμμα της Καππαδοκίας. Σαν ανώτατος Ρωμαίος αξιωματικός μαρτύρησε, νεός 28 χρονών, για να προστατεύσει τους Χριστιανούς απο τις θανατικές καταδίκες του Διοκλητιανού. Κάθε Χριστιανικό σπίτι είχε την εικόνα του Άι Γιώργη, μικρή ή μεγάλη, σε κάθε εικοναστάσι. Πολλοί μουσουλμάνοι στην περιοχή τον σέβονταν, είτε γιατί ήταν πρώην Χριστιανοί, είτε γιατί ήταν κρυπτοχριστιανοί, είτε γιατί είχαν δει με τα ίδια τους τα μάτια θαύματα να γίνονται στο όνομα του Άι Γιώργη.

Ο γενναιός ιππότης εμφανίζεται στις εικόνες μετά τον 13ο αιώνα πάντα καβάλλα σε άσπρο άτι σύμβολο καθαρής ψυχής, με δορυ και πανοπλία πάντα σε μάχη με τον άγριο δράκο, που συμβολίζει την βαρβαρότητα της Ύλης, για να σώσει την όμορφη κυρά, την Αλήθεια του Θεού, την Εκκλησιά. Οι δράκοι αντιπροσωπεύουν την μοχθηρότητα, την κακία, και λέγεται ότι είναι σφοδροί, απάνθρωπα σκληροί, και άπληστοι για χρήμα και δύναμη. Ο Άι Γιώργης μάχεται το Κακό για να προστατέψει την Χριστιανοσύνη. Το σκότωμα του δράκοντα είναι η σύγκρουση ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Η νίκη του αγίου φωτός απελευθέρωνει την Ψυχή που ετοιμάζεται να φαγωθεί από τα κατώτερα πάθη και τις επιθυμίες.
Ο καθενας μας έχει ένα δράκο αμαρτίας ή διαφθοράς να παλέψει για χάρη του Ιησού Χριστού και Σωτήρα μας. Ο Άι Γιώργης που τον επικαλέστηκαν οι αγωνιστές του ΄21, Κολοκοτρώνης και άλλοι, να τους βοηθήσει στον αγώνα της Ελευθερίας και της Χριστιανοσύνης είναι πάντα κοντά σ'αυτούς που τον καλούν σε βοήθεια στον δίκαιο αγώνα. Επικαλούμενος να παρέμβει ζητώντας χάρη απο τον Θεό να μας βοηθήσει στις μαχες της ζωής, άλλες μεγάλες άλλες μικρές.

Οι δρακόντιες προπαγάνδες αντιχριστιανοσύνης στην χώρα μας θα βρεθούν αργά ή γρήγορα με την πλάτη στο χώμα θανάσιμα πληγωμένες.
Ευλογημένο το όνομά του Θεού, στο τέλος πάντα γίνεται το θέλημα Του.

''Δε λογαριάζω τα αξιώματα, δε με συγκινούν οι δόξες και τα πλούτη, δε φοβάμαι το θάνατο''. Άγιος Γεώργιος προς τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

6 Comments:

At Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10, 2006 5:42:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και σεις τουρκόσπορος Γιοχαν Σεμπάστιαν ;

 
At Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2006 9:50:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

Ανώνυμε,
Για να λες "Και σεις τουρκόσπορος Γιοχαν Σεμπάστιαν ;" τότε τουλάχιστον εσύ πρέπει να είσαι Τουρκόσπορος μια που το ομολογείς δημόσια.
Για τον Γιόχαν Σεμπάστιαν σχεδόν αποκλείεται.
Η φινετσάτη κλασική μουσική του απέχει απο τα τουρκομογγόλικα όσο η Δυτική Ευρώπη απο τις στέππες της Μογγολίας.
Λέω σχεδόν γιατί υπάρχει μια παρα πολύ μικρή πιθανότητα να έχει κάποια καταγωγή απο τους Μογγόλους Ούννους του Αττίλα αν και αυτοί μετά τον βιασμό των δυτικοευρωπαικών κορασίδων τις ξεκοίλιαζαν.
Πανάρχαιο βάρβαρο έθιμο που επικράτησε επι Τουρκοκρατίας αλλά και μέχρι πιο πρόσφατα, στις Γενοκτονίες του Κεμάλ Αττατούρκ και Νεοτούρκων εναντίον των Αρμενίων και Ελλήνων.

 
At Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2006 10:51:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ημουν φοβισμενη και η λειτουργια του Πασχα μολις ειχε τελειωσει στην red lights area του Λιντς.

Ειχα λιγα χρηματα για τον γυρισμο ειπα να εξοινομησω, ρωταω μερικους πατριωτες (πλουσιοπεδα φοιτητες) αν πανε στην ιδια κατευθυνση με ΄μενα να μοιραστουμε το ταξι. Μου λενε ναι, μου ζητανε το κινητο μου και ενα νουμερο ταξι, τα εδωσα ολα, πηρανε τηλ κλεισανε ταξι. Οταν ηρθε μπηκανε γρηγορα μεσα και φυγανε.

Ενας τουρκος ταξιτζης πλησιασε, μου ειπε αν "those guys are from your country" λεω ναι, μου λεει "was the taxi yours?" του λεω ναι, μου λεει "they stole it" και τον κοιταζω για να δω την τουρκικη φατσα του στο σκοταδι. Μου ειπε "im from Ankara, you are Greek right?".

Του λεω "can you take me to the train station?" ηταν η μονη ελπιδα να φυγω απο εκει, την πιο βρωμικη και επικυνδυνη περιοχη του Λιντς. Μου λεει "yes, altho i have an appointement, i will take you becouse here you may be harmed". Με πηρε στο σταθμο των τρενων αμεσως, στο δρομο το μονο που με ρωτησε ειναι "how come you went to that horrible area, full of prostitutes and dangerous men?". Toυ ειπα φυσικα οτι πηγα εκει για να γιορτασω το Πασχα στην ελληνοκυπριακη εκκλησια του Λιντς.

Με κατευοδωσε με μια ευχη, να ειμαι καλα, και τολμω να πω, σαν πατερας, σαν αδερφος, αφου εδειξε ενδιαφερον για μενα, και με βοηθησε να ξεφυγω απο μια πολυ ασχημη κατασταση. Ειχε φτασει 2 το πρωί, οι πορνες ειχαν γεμισει τους δρομους, οι τραβεστι προκαλουσαν τα βλεμματα, εγω σε κατασταση πυρετου δεν εβρισκα ταξι, εχασα το μοναδικο ταξι που καταφερε να ερθει (μου το εκλεψαν οι πατριωτες) και εκεινος ,σαν αγγελος, με βοηθησε χωρις να μου χρωστάει τιποτα.

 
At Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2006 6:02:00 μ.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

anula2,
Ωραία η ιστορία σου και παραδειγματική.
Σ' ευχαριστώ που είπες το σωστό.

Ήμουν φοιτητής κι εγώ στο εξωτερικό. Τα κατάφερα να ζήσω χωρίς καμμιά οικονομική ενίσχυση, δουλεύοντας απο το πρώτο εξάμηνο για δίδακτρα, σπίτι, φαγητό και είχα κάποια χρήματα στην τράπεζα για άμεση ανάγκη.
Εντελώς ανεξάρτητος και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος ακόμα και για την λιτότητα και τις στερήσεις απο καιρό σε καιρό.
Τι προσπαθώ να πω;
Να μην εξαρτιέσαι οικονομικά απο κανένα!

Στο θέμα της συμπεριφοράς των πλουσιοπαίδων.
Πολλές φορές τα πολλά λεφτά όταν έρχονται ακοπίαστα κάνουν μεγάλο κόλο. Μάλλον για μεγαλοκολόπαιδα επρόκειτο.

Στην καλωσύνη του ταξιτζή απο την Άγκυρα. Έπεσες σε καλό άνθρωπο, γιατί μπορούσε να ήταν της σάρας και της μάρας, να σε βίαζε και να βρισκόσουν την επόμενη μέρα με ένα μαχαίρι στην κοιλιά.
Πήρες μεγάλο ρίσκο πηγαίνοντας εκεί μόνη αλλά και μπαίνοντας μόνη σε κάποιου άγνωστου το αυτοκίνητο.
Ό Θεός σε προστάτεψε, είχες φύλακα άγγελο και καλά έκανε.
Δεν σε κατηγορώ, έχω κάνει και εγώ ανοησίες που παρα λίγο να μου κοστίσουν την ζωή. Πολύ λίγες και όταν έπρεπε.

Το θέμα τώρα του να είσαι υπερήφανος για την Ελληνικότητά σου και γιατί είναι βρισιά το "Τουρκοσπορίτης".
Είναι γιατί θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί καποιος σαν πρόσφυγας ή τουρκομερίτης χωρίς να υπάρχει προσβολή.

Στην Μικρά Ασία όμως ο βίαιος εξισλαμισμός των Ελλήνων ήταν απάνθρωπος.
Πολλοί αλλάξαν θρησκεία.
Μην νομίζεις όμως ότι το έκαναν για οικονομικά προνόμια, αλλά απλώς για να επιβιώσουν απο τα προγκρόμ των τούρκων.
Τα προγκρόμ ήταν συχνά και ή την γλύτωνες και αναγκαζόσουν να φύγεις πρόσφυγας εκεί που ο πασάς ήταν πιο ανεκτικός προς τους Χριστιανούς ή υπήρχε διαφορετικό καθεστώς (π.χ. μαστιχοχώρια στην Χίο, Αμπελάκια, Παραδουνάβιες περιοχές) ή πλήρωνες κάποιο μπαξίς για να σωθείς ή αναγκαζόσουν να αλλαξοπιστήσεις και γινόσουν κρυπτοχριστιανός.
Όταν λοιπόν έχει υποφέρει η οικογένεια σου τόσες Τούρκικες κατάρες για τόσους αιώνες για να κρατήσει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία της τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη συκοφαντία και βρισιά να σε κατηγορούν άδικα ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι.

anula2 δεν θα αισθανόσουν προσβολή αν νόμιζε καποιος πελάτης ότι ήσουν πόρνη της περιοχής ενώ εσύ ήθελες απλώς να ξεφύγεις απο την άσχημη κατάσταση και να πας σπίτι σου;

"Τουρκοσπορίτης" λοιπόν για ένα Έλληνα απο προσφυγική οικογένεια είναι τόσο βαριά βρισιά παρόμοια της "πόρνης" για ένα νεαρό κορίτσι που δεν έχει καμμιά σχέση με το επάγγελμα.

 
At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2006 4:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το σωστό να λέγεται Hat gesagt…

Τουρκοσπορίτης" λοιπόν για ένα
Έλληνα απο προσφυγική οικογένεια είναι τόσο βαριά βρισιά παρόμοια της "πόρνης" για ένα νεαρό κορίτσι που δεν έχει καμμιά σχέση με το επάγγελμα.


σύμφωνοι (agreed...), γιατι αποκαλεσες λοιπον τον σχολιαστη εκ βελγιου στο μπλογκ του κυριου Δημου τουρκοσπορο? οπως ειδες τα πηρε στο κρανιο ο ανθρωπος

 
At Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2006 9:48:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

Μα βέβαια δεν τον είπα εγώ "Τουρκόσπορο" αλλά ο τσάμης του blog, ο Harry, όταν ο Τάκης μίλησε με νοσταλγία για το πατρικό του σπίτι στην Πρίγκιπο νήσο του Βοσπόρου.

Ο Harry αμέσως τον ειρωνεύθηκε λέγοντας "Το δεσιμο με ντουβαρια ειναι πρωτογονισμος.Καλυτερα που εφυγαν οι τουρκοσποροι απο τη Τουρκια για να μην ειναι δουλοι".

Το επισήμανα του Τάκη Αλεβαντή, του Νίκου Δήμου και των άλλων. Ο Νίκος Δήμου έπρεπε να το σβύσει, αλλά επειδή έχει τον Harry ομοιδεάτη, προστατευόμενο, Γανυμήδη του, δεν ξέρω κι' εγώ τι, στράφηκε με λογοκριτικό μένος εναντίον μου κατηγορώντας ότι έκανα το γενικό θέμα προσωπικό.
Δηλαδη να δεχτούμε ότι όλοι οι πρόσφυγες της Μικρασίας και του Πόντου είναι Τουρκόσποροι όπως ο Δήμου πιστεύει, αλλά να μην έπισημάνουμε ότι είναι βρισιά στον Τάκη αλλά και σ' εμένα έχοντας καταγωγή Μικρασιατική.

Δηλαδή σε λίγα χρόνια θα ονομάζει ο κυρ Νίκος Δήμιος (του Harry λεξιλόγιο) και τους πρόσφυγες απο τα κατεχόμενα "Τουρκόσπορους".

Ο Νίκος Δήμου φαίνεται μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον που κατανόμαζαν φανερά και περιφρονητικά τους Έλληνες πρόσφυγες "Τουρκόσπορους".
Δυστυχώς υπήρχαν αρκετά τέτοια παλαιολιθικά μυαλά διχόνοιας τότε αλλά πίστευα ότι μετά απο τόσα χρόνια το σύννεφο μαμακίας που τους σκέπαζε θα είχε διαλυθεί.

Τέλοσπάντων μετά τις συνεχείς λογοκρισίες στα σχόλια μου σ'αυτό το θέμα αλλά και στο επόμενο, αποφάσισα να συμπληρώσω την απόδραση που είχα ανακοίνώσει, να κατεβώ απο το ασθμαίνοντα προς τον ανήφορο της ανυπόφορης λογοκρισίας τραίνο του Νίκου Δήμου και να πάρω το αεροπλάνο προς την ελευθερία απο αυταρχισμούς.

Μια που ο Νίκος Δήμου βγάζει πιστοποιητικό "Τουρκοσπορίτη" στην μισή Ελλάδα και μας το τονίζει ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτό, έ να μην του κάνουμε την χάρη τόσο καιρό που παρακαλάει να συμπεριφερόμαστε σαν αδέλφια στους Τούρκους;

Δεν είναι παρεξήγηση, απλώς μερικοί ανθρώποι σαν τον Harry και τους προστάτες του είναι ενοχλητικά κουραστικοί αντιρρησίες της πλειοψηφίας σε κάθε θέμα αλλά ειδικότερα σε κάθε τι που τους θυμίζει ότι ζουν σε μια χώρα Ελληνική και Ορθόδοξη.

Α ναι και τα ξέρουν όλα, έχουν απαντήσεις σε όλα.
Διανοούμενοι της πίτσας τουρλού τουρλού.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home