
Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι υπήρχε κάποιο ώφελος για την ανθρωπότητα από την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατοριας;
Ναί υπάρχει!
Έχουμε αυτή τη στιγμή Ιστορικούς που ισχυρίζονται ότι ωφελήθηκε τα μέγιστα η Ανάγέννηση στην Δυτική Ευρώπη απο την ροή της Βυζαντινής Διανόησης.
Ίσως, αλλά είχε ήδη αρχίσει η Αναγέννηση στα κρατίδια της Ιταλίας και στις αυλές των φεουδάρχων της Γαλλίας και Αγγλίας που είχαν γνωρίσει μια τεράστια οικονομική άνθηση με την επικράτηση στο εμπόριο της Μεσογείου (Βενετοί, Γενουάτες, Ιπποτικά τάγματα,κ.α.) σε βάρος των Βυζαντινών. Όλα αυτά ήρθαν με τις Σταυροφορίες, τους νέους εμπορικούς δρόμους και εδάφη στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και βέβαια στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, την μεταφορά πολλών πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων (απο χειρόγραφα και αγάλματα μέχρι εικόνες και κάρες αγίων).
Το μπόλιασμα της Φράγκικης Δύσης από την Ελληνική Ανατολή έγινε τότε σε βάρος βέβαια της ακεραιότητας και της σταθερότητας του Βυζαντίου. Φορολογικές απαλαγές, στρατηγικά νησιά, λιμάνια, και κάστρα κατάληξαν και ευνοήσαν τους Φράγκους.
Η αδυναμία της Βυζαντινής "Αυτοκρατορίας" μετά απο 200 χρόνια διάβρωσης της οικονομίας της και χωρισμένη σε τόσα πριγκηπάτα ορθόδοξα και καθολικά, ήταν μοναδική ευκαιρία για τους Οθωμανούς. Η Κωνσταντινούπολη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων στις δόξες της, το 1453 είχε μόνο 50,000. Ό στρατός του 19χρονου Μωάμεθ Β' του Πορθητή είχε μια συντριπτική υπεροχη σε αριθμό (30 προς 1), εφόδια και τα τελειοποιημένα κανόνια των Ουγγαρέζων. Οι Τούρκοι είχαν ήδη αρχίσει το παιδομάζωμα Χριστιανών, των καλύτερων παιδιών και νέων για βίαιο εξισλαμισμό και μετά κατάταξη στο σώμα των Γεννιτσάρων.
Μιά αρκετά καλή παρουσιάση της Ιστορίας (με εικόνες και αυτόπτες μαρτυρίες) λίγο πρίν, κατα την διάρκεια και λίγο μετά την Άλωση παρουσιάζεται στην σελίδα:
Η Άλωση της ΠόληςΜιά άλλη άποψη είναι ότι η πτώση της Κωνσταντινούπολης ωφέλησε στο άνοιγμα άλλων οδών στο εμπόριο και μάλιστα στην εξερεύνηση της Ασιατικής, Αφρικανικής και Αμερικανικής Ηπείρου.
Τα καραβάνια απο την Ανατολή ήταν ήδη μια εμπορική οδό γεμάτη κινδύνους και πανάκριβα εμπορεύματα. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να μάθουν το μυστικό του μεταξιού απο τους Κινέζους τον 6ο αιώνα και το διέδοσαν σ'ολη την Δυτική Ευρώπη αλλά τα άλλα τροπικά εμπορεύματα, διαμάντια, πολύτιμοι λίθοι, μπαχαρικά είχαν να διανύσουν χιλιάδες χλμ. και μήνες πριν φτάσουν στις αγορές της Κωνσταντινούπολης κι απ'εκεί στα λιμάνια της Δύσης κτλ
Ο Βενετός Μάρκο Πόλο έκανε τα ταξίδια του ακριβώς για να εξερευνήσει τρόπους εισαγωγής αυτών των προιόντων είτε με συμμαχίες με τους Μογγόλους κατακτητές είτε μέσω θαλάσσης.
Πολλοί μελλοντικοί εξερευνητές μεταξύ αυτών κι ο Κολόμβος διάβασαν τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και εμπνεύσθηκαν στον σχεδιασμό των δικών τους ταξιδιών.
Σαφώς προυπήρχε η δίψα για εξερέυνηση και εμπόριο πριν οι Οθωμανοί κανουν το ταξίδι πολύ πιο επικίνδυνο. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι που εξοντώθηκαν και βίαια αφομοιώθηκαν απο τους Οθωμανούς ήταν πιο πολιτιστικά ανεβασμένοι και είχαν προσφέρει διευκολύνσεις και προστασία σε συνεργασία με τους πρώην εχθρούς τους Βυζαντινούς.
Η ναυσιπλοιία επίσης εγινε αργότερα πιο επιστημονική με την ανακάλυψη και επιτυχή χρησιμοποιήση των εργαλείων της, τριγωνικά πανιά, κοίλα πλοία με μεγαλυτερα αμπάρια, πυξίδα, αστρολάβο.
Μια άλλη άποψη είναι ότι οι Οθωμανοί με την κατάληψη της Πόλης δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό!
Μα δεν είχαν δικό τους πολιτισμό. Ένας νομαδικός λαός που ζεί σε τέντες στην έρημο δεν έχει την πολυτέλεια να αναπτύξει έναν πολιτισμό όταν με την βία μπορεί να βρεί νερό να ποτίσει ανθρώπους και ζωντανά.
Η μόνη τους επίδοση ήταν στα γεωμετρικά σχέδια που αντέγραψαν από τους Άραβες, Αιγύπτιους, Περσες (αστρονομία, αγάπη προς τα μαθηματικά, ποίηση), χαλιά και μουσική αντιγραφή απο την Ινδική τέχνη και μουσικά όργανα και θρησκεία αντιγραφή απο την ΙουδαιοΧριστιανική μονοθειία.
Απο τον κάθε πολιτισμό που αντέγραψαν κάτι, κατέστρεψαν πολύ περισσότερα. Αρχιτεκτονική, τοιχογραφίες, ζωγραφική, φιλοσοφία και πολά άλλα.
Μόρφωση αποφευγόταν με βδελυγμία απο τους Τούρκους κατακτητές.
Έλεγαν "ο Τούρκος γεννήθηκε για να πολεμά πάνω στ'άλογο του" σαν τους προγόνους τους, τους Ούννους του Αττίλα.
Ότι πολιτσμός αναπτύχθηκε ήταν απόρροια προυπάρχοντων πολιτισμών
Τι έχασε ο κόσμος;
Όλους αυτούς τους πολιτισμούς και την εξέλιξή τους.
Μία Ευρώπη να κινδυνεύει να κατακτηθεί και να μάχεται άλλους τρείς αιώνες για την επιβίωσή της από τις διαρκείς εισβολές των Τούρκων και τις επιδρομές των Τούρκων πειρατών.
Άν θέλετε να γνωρίσετε τι σημαίνει να ζείς σε μια οπισθοδρομική χώρα, πραγματικά τριτοκοσμική, ένα ταξίδι στήν τουρκική ενδοχώρα θα είναι διαφωτιστικό.
Η ταινία Midnight Express (Το Εξπρές του Μεσονυχτίου, 1978) είναι μια πιο άνετη και περισσότερο διαφωτιστική επαφή με την τουρκική κοινωνία, βασισμένη σε πραγματική ιστορια, γραμμένη απο το ίδιο το θύμα. Θα σας διαφωτίσει περισσότερο για την βαρβαρότητα της Τουρκικής κοινωνίας, που όσο ζείς στην αφάνεια και απόλυτη πειθαρχία σαν μουσουλμάνος άνδρας ή γυναίκα υπο καθεστώς τρομοκρατίας επιζείς. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κτηνώδες σύστημα σε εξοντώνει με συνοπτικές διαδικασίες.
Η διαφθορά της Τουρκικής "Δικαιοσύνης".
Ξεχάστε την φτώχεια, τις φτωχοπαράγκες, τις επιδημίες και τις μαντήλες.
Πώς θα σας άρεσε να έχετε τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα μ'αυτά που έχουν οι Τούρκοι στην χώρα τους, κυριές και κύριοι Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς, Λονδρέζοι, Παιριζιάνοι και Βερολινέζοι;
Ασ μην μιλήσουμε για μειονότητες γιατί αυτές εξοντώθηκαν και εξοντώνονται με τις καλοσχεδιασμένες Γενοκτονίες του επίσηνου Τουρκικού κράτους. Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι στον 20ο αιώνα, Κούρδοι σήμερα, ίσως μετά είναι η σειρά των Εβραίων.
Ένας οπλοφόρος ανοίγει πυρ στις 5/17 μέσα στον Τουρκικό Άρειο Πάγο, σκοτώνοντας ένα δικαστή και φωνάζοντας "Είμαι ένας στρατιώτης του Θεού". Ο ύποπτος συνελήφθη και ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήταν εκδίκηση για μία πρόσφατη δικαστική απόφαση εναντίον μιάς δασκάλας που φορούσε μιά Ισλαμική μαντήλα.
Διαβάστε τα ακόλουθα στα Αγγλικά:
Τουρκικές Εξτρεμιστικές Πολιτικές ΟμάδεςIslamic Terrorist Activities in Turkey in the 1990sΕπίσης για τα δικαιώματα της γυναίκας στην καθημερινή της ζωή απο την σκοπιά μιας φιλομουσουλμανικής εφημερίδας:
Τι ωραία που καλύπτουν τα κεφάλια τους! Η αγάπη μιας Κολομβιανής για τον φερετζέΠαράδειγμα μιάς φιλικής σχέσης Έλληνων, Τούρκων, πάντα βέβαια μακρυά από τα νύχια του Τούρκικού κατεστημένου στα Ελληνικά:
In a body: Ένα γράμμα