Τα παιδία παίζει, θρηνεί, σκέφτεται, δρα: May 29,1453. Άλωση της Πόλης. Αποφράδα Μέρα. Τι κέρδισε, τι έχασε η ανθρωπότης;

Τα παιδία παίζει, θρηνεί, σκέφτεται, δρα

The childen play, cry, think, act

Δευτέρα, Μαΐου 29, 2006

May 29,1453. Άλωση της Πόλης. Αποφράδα Μέρα. Τι κέρδισε, τι έχασε η ανθρωπότης;





Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι υπήρχε κάποιο ώφελος για την ανθρωπότητα από την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατοριας;

Ναί υπάρχει!
Έχουμε αυτή τη στιγμή Ιστορικούς που ισχυρίζονται ότι ωφελήθηκε τα μέγιστα η Ανάγέννηση στην Δυτική Ευρώπη απο την ροή της Βυζαντινής Διανόησης.
Ίσως, αλλά είχε ήδη αρχίσει η Αναγέννηση στα κρατίδια της Ιταλίας και στις αυλές των φεουδάρχων της Γαλλίας και Αγγλίας που είχαν γνωρίσει μια τεράστια οικονομική άνθηση με την επικράτηση στο εμπόριο της Μεσογείου (Βενετοί, Γενουάτες, Ιπποτικά τάγματα,κ.α.) σε βάρος των Βυζαντινών. Όλα αυτά ήρθαν με τις Σταυροφορίες, τους νέους εμπορικούς δρόμους και εδάφη στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και βέβαια στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, την μεταφορά πολλών πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων (απο χειρόγραφα και αγάλματα μέχρι εικόνες και κάρες αγίων).
Το μπόλιασμα της Φράγκικης Δύσης από την Ελληνική Ανατολή έγινε τότε σε βάρος βέβαια της ακεραιότητας και της σταθερότητας του Βυζαντίου. Φορολογικές απαλαγές, στρατηγικά νησιά, λιμάνια, και κάστρα κατάληξαν και ευνοήσαν τους Φράγκους.

Η αδυναμία της Βυζαντινής "Αυτοκρατορίας" μετά απο 200 χρόνια διάβρωσης της οικονομίας της και χωρισμένη σε τόσα πριγκηπάτα ορθόδοξα και καθολικά, ήταν μοναδική ευκαιρία για τους Οθωμανούς. Η Κωνσταντινούπολη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων στις δόξες της, το 1453 είχε μόνο 50,000. Ό στρατός του 19χρονου Μωάμεθ Β' του Πορθητή είχε μια συντριπτική υπεροχη σε αριθμό (30 προς 1), εφόδια και τα τελειοποιημένα κανόνια των Ουγγαρέζων. Οι Τούρκοι είχαν ήδη αρχίσει το παιδομάζωμα Χριστιανών, των καλύτερων παιδιών και νέων για βίαιο εξισλαμισμό και μετά κατάταξη στο σώμα των Γεννιτσάρων.

Μιά αρκετά καλή παρουσιάση της Ιστορίας (με εικόνες και αυτόπτες μαρτυρίες) λίγο πρίν, κατα την διάρκεια και λίγο μετά την Άλωση παρουσιάζεται στην σελίδα:
Η Άλωση της Πόλης


Μιά άλλη άποψη είναι ότι η πτώση της Κωνσταντινούπολης ωφέλησε στο άνοιγμα άλλων οδών στο εμπόριο και μάλιστα στην εξερεύνηση της Ασιατικής, Αφρικανικής και Αμερικανικής Ηπείρου.
Τα καραβάνια απο την Ανατολή ήταν ήδη μια εμπορική οδό γεμάτη κινδύνους και πανάκριβα εμπορεύματα. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να μάθουν το μυστικό του μεταξιού απο τους Κινέζους τον 6ο αιώνα και το διέδοσαν σ'ολη την Δυτική Ευρώπη αλλά τα άλλα τροπικά εμπορεύματα, διαμάντια, πολύτιμοι λίθοι, μπαχαρικά είχαν να διανύσουν χιλιάδες χλμ. και μήνες πριν φτάσουν στις αγορές της Κωνσταντινούπολης κι απ'εκεί στα λιμάνια της Δύσης κτλ
Ο Βενετός Μάρκο Πόλο έκανε τα ταξίδια του ακριβώς για να εξερευνήσει τρόπους εισαγωγής αυτών των προιόντων είτε με συμμαχίες με τους Μογγόλους κατακτητές είτε μέσω θαλάσσης.
Πολλοί μελλοντικοί εξερευνητές μεταξύ αυτών κι ο Κολόμβος διάβασαν τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και εμπνεύσθηκαν στον σχεδιασμό των δικών τους ταξιδιών.

Σαφώς προυπήρχε η δίψα για εξερέυνηση και εμπόριο πριν οι Οθωμανοί κανουν το ταξίδι πολύ πιο επικίνδυνο. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι που εξοντώθηκαν και βίαια αφομοιώθηκαν απο τους Οθωμανούς ήταν πιο πολιτιστικά ανεβασμένοι και είχαν προσφέρει διευκολύνσεις και προστασία σε συνεργασία με τους πρώην εχθρούς τους Βυζαντινούς.
Η ναυσιπλοιία επίσης εγινε αργότερα πιο επιστημονική με την ανακάλυψη και επιτυχή χρησιμοποιήση των εργαλείων της, τριγωνικά πανιά, κοίλα πλοία με μεγαλυτερα αμπάρια, πυξίδα, αστρολάβο.


Μια άλλη άποψη είναι ότι οι Οθωμανοί με την κατάληψη της Πόλης δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό!
Μα δεν είχαν δικό τους πολιτισμό. Ένας νομαδικός λαός που ζεί σε τέντες στην έρημο δεν έχει την πολυτέλεια να αναπτύξει έναν πολιτισμό όταν με την βία μπορεί να βρεί νερό να ποτίσει ανθρώπους και ζωντανά.
Η μόνη τους επίδοση ήταν στα γεωμετρικά σχέδια που αντέγραψαν από τους Άραβες, Αιγύπτιους, Περσες (αστρονομία, αγάπη προς τα μαθηματικά, ποίηση), χαλιά και μουσική αντιγραφή απο την Ινδική τέχνη και μουσικά όργανα και θρησκεία αντιγραφή απο την ΙουδαιοΧριστιανική μονοθειία.

Απο τον κάθε πολιτισμό που αντέγραψαν κάτι, κατέστρεψαν πολύ περισσότερα. Αρχιτεκτονική, τοιχογραφίες, ζωγραφική, φιλοσοφία και πολά άλλα.
Μόρφωση αποφευγόταν με βδελυγμία απο τους Τούρκους κατακτητές.
Έλεγαν "ο Τούρκος γεννήθηκε για να πολεμά πάνω στ'άλογο του" σαν τους προγόνους τους, τους Ούννους του Αττίλα.
Ότι πολιτσμός αναπτύχθηκε ήταν απόρροια προυπάρχοντων πολιτισμών

Τι έχασε ο κόσμος;
Όλους αυτούς τους πολιτισμούς και την εξέλιξή τους.
Μία Ευρώπη να κινδυνεύει να κατακτηθεί και να μάχεται άλλους τρείς αιώνες για την επιβίωσή της από τις διαρκείς εισβολές των Τούρκων και τις επιδρομές των Τούρκων πειρατών.


Άν θέλετε να γνωρίσετε τι σημαίνει να ζείς σε μια οπισθοδρομική χώρα, πραγματικά τριτοκοσμική, ένα ταξίδι στήν τουρκική ενδοχώρα θα είναι διαφωτιστικό.
Η ταινία Midnight Express (Το Εξπρές του Μεσονυχτίου, 1978) είναι μια πιο άνετη και περισσότερο διαφωτιστική επαφή με την τουρκική κοινωνία, βασισμένη σε πραγματική ιστορια, γραμμένη απο το ίδιο το θύμα. Θα σας διαφωτίσει περισσότερο για την βαρβαρότητα της Τουρκικής κοινωνίας, που όσο ζείς στην αφάνεια και απόλυτη πειθαρχία σαν μουσουλμάνος άνδρας ή γυναίκα υπο καθεστώς τρομοκρατίας επιζείς. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κτηνώδες σύστημα σε εξοντώνει με συνοπτικές διαδικασίες.
Η διαφθορά της Τουρκικής "Δικαιοσύνης".
Ξεχάστε την φτώχεια, τις φτωχοπαράγκες, τις επιδημίες και τις μαντήλες.

Πώς θα σας άρεσε να έχετε τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα μ'αυτά που έχουν οι Τούρκοι στην χώρα τους, κυριές και κύριοι Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς, Λονδρέζοι, Παιριζιάνοι και Βερολινέζοι;
Ασ μην μιλήσουμε για μειονότητες γιατί αυτές εξοντώθηκαν και εξοντώνονται με τις καλοσχεδιασμένες Γενοκτονίες του επίσηνου Τουρκικού κράτους. Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι στον 20ο αιώνα, Κούρδοι σήμερα, ίσως μετά είναι η σειρά των Εβραίων.


Ένας οπλοφόρος ανοίγει πυρ στις 5/17 μέσα στον Τουρκικό Άρειο Πάγο, σκοτώνοντας ένα δικαστή και φωνάζοντας "Είμαι ένας στρατιώτης του Θεού". Ο ύποπτος συνελήφθη και ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήταν εκδίκηση για μία πρόσφατη δικαστική απόφαση εναντίον μιάς δασκάλας που φορούσε μιά Ισλαμική μαντήλα.
Διαβάστε τα ακόλουθα στα Αγγλικά:
Τουρκικές Εξτρεμιστικές Πολιτικές Ομάδες

Islamic Terrorist Activities in Turkey in the 1990s

Επίσης για τα δικαιώματα της γυναίκας στην καθημερινή της ζωή απο την σκοπιά μιας φιλομουσουλμανικής εφημερίδας:
Τι ωραία που καλύπτουν τα κεφάλια τους! Η αγάπη μιας Κολομβιανής για τον φερετζέ


Παράδειγμα μιάς φιλικής σχέσης Έλληνων, Τούρκων, πάντα βέβαια μακρυά από τα νύχια του Τούρκικού κατεστημένου στα Ελληνικά:
In a body: Ένα γράμμα

25 Comments:

At Τρίτη, Μαΐου 30, 2006 8:05:00 π.μ., Blogger Ecumene said...

ΚΕΦΤΕΣ!!

ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ!!!

ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ.........


Υ.Γ....το ιδιο δεν γινεται
και σημερα;;´..

 
At Τρίτη, Μαΐου 30, 2006 10:23:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

-> ergotelina

Ολόκληρος κεφτές, sorry Ήπειρος, η Αμερική, έ κάποιος δεν έπρεπε να τον βρεί και να τον φάει.

Υπαρχουν φήμες ότι ο Κολόμβος ήταν ελληνικής καταγωγής, Παλιές φήμες, το μυστήριο καταγωγής του Κολόμβου έχει χάσει την αίγλη του.
Αχ τι κάνει αυτός ο αντιαμερικανισμός.

Μια που είσαι κρητικιά νομίζω θα σου πω μια ιστορία που παραλίγο να μου κοστίσει την μελλοντική ζωή μου.

Στις αρχές του 20ου αίώνα ένας θείος του παππού μου ήταν δάσκαλος στο Ελληνικό σχολείο της κωμόπολης.
Η 25η Μαρτίου ήταν θρησκευτική γιορτή και μόνο τότε ερχόταν ο παπάς στο σχολείο να κάνει λειτουργία.
Το χωριό τουρκόφωνο κανείς υποτίθεται δεν έπρεπε να μιλάει Ελληνικα με φιρμάνι για αιώνες και πραγματικά δεν τολμούσαν να μιλήσουν Ελληνικά εκτός από τις προσευχές.
Ο παπάς όμως είχε την τόλμη να βγάζει Ελληνικό λόγο για την Ελληνική Ανεξαρτησία με την ευκαιρία που οι Τούρκοι χωρικοί δεν γνώριζαν Ελληνικά. Δέν πήγαιναν σχολείο και δεν ηξεραν καν να γράψουν λατινικούς χαρακτήρες, να υπογράψουν τ΄ονομά τους με αραβικούς χαρακτήρες κι αυτό ήταν όλο.

Κατα κακή τύχη του παπα και των Ελλήνων περνούσε απ'εξω απο το σχολείο ένας τουρκοκρητικός καβαλλάρης. Ειδε τον κόσμο στην αυλή του σχολείου και μπήκε μέσα με τ'αλογο στην αυλή να δει τι γίνεται.
Εκει νόμισε ότι άκουσε κάτι που είχε ν'άκούσει για πολλά χρόνια, τον Ελληνικό Εθνικό ύμνο που τραγουδούσαν τα παιδάκια του σχολείου και μόλις τον είδαν σταμάτησαν.

Μωρέ τι σας κόπηκε η φωνή γκιαούρηδες.
Τι τραγουδάγατε εκεί;
φώναξε στα Ελληνικά.
Ο παπάς προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι ήταν ψαλμωδία για την Παναγία που γορτάζει σήμερα.
Ρε θα σας κρεμάσω όλους, θα σας κάψω ζωντανοους.
Τελικά με την βοήθεια των Τούρκων συγχωριανών που ορκισθήκανε ότι οι Έλληνες δεν τους είχαν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια κανένα πρόβλημα, τον ηρεμήσαν, και του πρόσφεραν ωρισμένα χρήματα για δώρο ώστε να τους θυμάται.
Ισως είχε μεινει απο χρήματα στο μακρυνό ταξιδι του, τα δέχθηκε και έφυγε για το χωριό του με τις καλύτερες ευχές για καλό ταξίδι.

 
At Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2006 7:46:00 π.μ., Blogger ioannisk said...

" Όλα αυτά ήρθαν με τις Σταυροφορίες, τους νέους εμπορικούς δρόμους και εδάφη στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και βέβαια στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204," Απαντάς μόνος σου κέρδισε η ανθρωπότητα. Παρόλες τις προσπάθειες των Φασιστόδουλων και σια ευτυχώς ανήκουμε στην δύση, (όπου φυσικά ανατολή = Ορθοδοξία και άλλα λείψανα του μεσαίωνα)

"Άν θέλετε να γνωρίσετε τι σημαίνει να ζείς σε μια οπισθοδρομική χώρα, πραγματικά τριτοκοσμική, ένα ταξίδι στήν τουρκική ενδοχώρα θα είναι διαφωτιστικό." Που νa τρέχεις τώρα... Άλλωστε δεν χρειάζεται "οπισθοδρομική χώρα, πραγματικά τριτοκοσμική" βλέπω στα Μελίσσια, στην Ανθούσα, στον Σταυρό και άλλες περιοχές κάθε μέρα που τις διασχίζω για να πάω στο γραφείο μου. Φυσικά μπορώ να πάω και στην Ελληνική ενδοχώρα για να δω ποιο Original "οπισθοδρομική χώρα, πραγματικά τριτοκοσμική". Ακόμα ποιο εύκολα μπορώ να ανοίξω την TV και να δω Ελληνική τηλεόραση.

Φιλικά από την σύνδεση ADSL384 που μου κοστίζει όσο κοστίζει μία σύνδεση ADSL2024 στον ΠΡΩΤΟ κόσμο.

 
At Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2006 9:09:00 π.μ., Blogger Ecumene said...

Τουρκοκρητικοι μεγαλη ιστορια
.........

Τα μιλας τα γκαραμανλίδικα;;..

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 1:00:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

-> ioannisk

Γιατί πρέπει να ανήκουμε στην Δύση και όχι στην Ελλάδα;
Συμμαχίες κάνουμε, οικονομικές και άλλες, με την Δύση, αλλά δεν ανήκουμε στην Δύση ούτε σε κανένα άλλο ορίζοντα ουτοπίας.

Η αρχή της παρακμής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν η Άλωση της Πόλης απο τους Φράγκους με επακόλουθο την πτώση της αργότερα από τους Οθωμανούς. Είναι Ιστορικό γεγονός.
Δεν ιχυρίσθηκα ότι η Άλωση της Πόλης το 1204 ήταν προς ώφελος της ανθρωπότης.
Είχε σαν αποτέλεσμα την ωφέλεια ώρισμένων Δυτικών κρατιδίων που επικράτησαν των Βυζαντινών στο εμπόριο και κυριαρχία της Αν. Μεσογείου.
Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο με μια συμμαχία Βυζαντίου και Δυτικών παρά με την καταστροφή του.

Τριτοκοσμική η Έλλάδα;
Μονόπλευρα τα βλέπεις, δεν έχεις ταξιδέψει σε πραγματικά τριτοκοσμικές χώρες.

Αυτή τη στιγμή είμαστε το οικονομικό κέντρο της Αν. Μεσογείου και Βαλκανίων.
Κατορθώσαμε να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τέτοια επιτυχία και ασφάλεια που όλες οι πρωτοκοσμικές χώρες μας επαίνεσαν γιατί δεν μπόρεσαν οι ίδιες να επιτύχουν στο παρελθόν ότι κατορθώσαμε εμείς, η μικρή Ελλαδίτσα.Ασ μην αναπάυόμαστε στις δάφνες.

Όλες οι χώρες έχουν προβλήματα ακόμα και αυτές με καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Δυστυχώς για μας έχουμε μερικά χρόνια προβλήματα σαν λαός που μεγαλοποιούνται απο μας, μια και δεν μπορούμε πάντα να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα.

Η διαφθορά του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς αδρανοποίησε εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις που μπορούσαν να αξιοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα οικονομικά ωφέλη από την είσοδό μας στην Ε.Ε.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν παράδειγμα το τι μπορούμε να κατορθώσουμε αν είμαστε ενωμένοι και εθελοντές στο σκοπό της βελτίωσης της Ελληνικής κοινωνίας.

Αν ο ΟΤΕ ήταν πραγματικά ιδιωτική εταιρεία και υπήρχε πραγματικός ανταγωνισμός στην αγορά συνδέσεων Ίντερνετ θα είχαμε όλοι ταχεία σύνδεση σε λογική τιμή.

ΤΟ "σοσιαλιστικό" κράτος ήθελε να έχει απόλυτο κοντρόλ των κοινωφελών μέσων και δεν φρόντισε στην σταδιακή απελεύθέρωση της αγοράς.

Παρ'όλα αυτά έχεις σύνδεση, σε άλλες χώρες, γειτονικές και όχι, πρέπει να είσαι μέλος μιας συμμορίας ή ελίτ, για να μπορείς να έχεις ότι έχεις στην Ελλάδα.
Σ'άυτές τις χώρες μαζί με τα προνόμια έρχεται και η επεβλημένη ή αυτο-λογοκρισία ώστε να μην σου αφαιρέσουν τα προνόμια.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 1:07:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

->Εργοτελίνα said...
Τουρκοκρητικοι μεγαλη ιστορια
.........

Τα μιλας τα γκαραμανλίδικα;;..

Ξερω να τα διαβάζω.

Είναι η καταγωγή σου απο την Κρήτη;
Αν είναι, ποιά περιοχή;
Δεν χρειάζεται να πεις ακριβώς.
Την έχω γυρίσει όλη την Κρήτη και έχω πολύ καλές αναμνήσεις και ... περιπέτειες.
Τα "βουκολικά" χρόνια.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 1:25:00 π.μ., Blogger Alexandra said...

Πραγματικά είμαι υπερήφανη για την ιστορία μου (δεν θα μπορούσα να πω τί έχασε ή τί κέρδισε, δεν μπορώ να μιλήσω υποθετικά). Μόνο γι'αυτό μπορώ να μιλήσω...

nice meeting you)
A

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 6:53:00 π.μ., Blogger ioannisk said...

"Συμμαχίες κάνουμε, οικονομικές και άλλες, με την Δύση," Το μαγαζί της Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμαχία. "αλλά δεν ανήκουμε στην Δύση ούτε σε κανένα άλλο ορίζοντα ουτοπίας." Γιατί η Δϋση (ότι και να σημαίνει αυτό είναι ουτοπία; Μπορώ να σου αναφέρω 5-10 χαρακτηριστικά που ορίζουν την Δυτική Ευρώπη και θα ήθελα όσο τίποτα να ισχύουν και στην Ελλάδα.

Η παρακμή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας είχε αρχίσει πολύ πριν το 1204, απλώς συμφέρει τους εθνικούς μας μύθους ως δικαιολογία. Σε όλα τα παραμύθια υπάρχει κάποιος κακός σωστά; "με επακόλουθο την πτώση της αργότερα από τους Οθωμανούς." 250 χρόνια μετά; σε 250 χρόνια χτίζονται και καταστρέφονται αυτοκρατορίες από 10 φορές.
"Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο με μια συμμαχία Βυζαντίου και Δυτικών παρά με την καταστροφή του." Αυτό είναι εικασία που κανένας δεν το γνωρίζει.

"Μονόπλευρα τα βλέπεις, δεν έχεις ταξιδέψει σε πραγματικά τριτοκοσμικές χώρες." Προφανώς και η Ελλάδα δεν είναι Σομαλία αλλά όταν πηγαίνεις στις περιοχές που σου ανέφερα (και είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση) τότε πράγματι βρίσκεσαι σε τριτοκοσμική χώρα: ο Κάθε παπάρας χτίζει ότι θέλει όπου θέλει, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, το μόνο που βλέπεις είναι καταπατήσεις. Η τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και πχ την Ghana είναι ότι η Ελλάδα είναι πολύ ποιο πλούσια οπότε η κριτική γίνεται πολύ ποιο αυστηρή.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε το οικονομικό κέντρο της Αν. Μεσογείου και Βαλκανίων." Κόψε κάτι, η Κωνσταντινούπολη είναι ποιο σημαντικό οικονομικό κέντρο από την Αθήνα. Όσοναφορά τους Ολυμπιακούς ναι η Ελλάδα διοργάνωσε μία εντυπωσιακή φιέστα (προσπερνάω κάτι χουλιγκανισμούς όπως στον τελικό των 200 μέτρων) αλλά οι πολίτες της χώρας τι κερδίσαμε;

"Όλες οι χώρες έχουν προβλήματα ακόμα και αυτές με καλύτερο βιοτικό επίπεδο." παρά είναι αυτονόητο σωστά;

Να έφταιγε μόνο το ΠΑΣΟΚ...

"Παρ'όλα αυτά έχεις σύνδεση, σε άλλες χώρες, γειτονικές και όχι, πρέπει να είσαι μέλος μιας συμμορίας ή ελίτ, για να μπορείς να έχεις ότι έχεις στην Ελλάδα." Πριν από 3-4 χρόνια βρισκόμουνα σε μία τριτοκοσμική χώρα, την Ταϊλάνδη, για την ακρίβεια στα νησιά Phi-Phi και έμπαινα στα Ελληνικά sites ποιο γρήγορα από ότι στο σπίτι μου. Και πάλι θα θέσω τον παράγοντα εισόδημα, είναι άδικο να κρίνω τις γειτονικές χώρες συγκρίνοντας τες με την Ελλάδα όταν το εισόδημα του Έλληνα είναι πολλαπλάσιο και φυσικά αυτό το οφειλουμε σχεδόν αποκλειστικά στους δυτικούς (Ε.Ε. κλπ). Σε αυτο το θέμα μας ξεπέρασαν και οι γείτονες: http://www.oecd.org/document/39/0,2340,en_2825_495656_36459431_1_1_1_1,00.html

Φιλικά,

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 8:25:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι θα ξεψυχήσουν σήμερα στα νοσοκομεία χωρίς ένα άνθρωπο δίπλα τους.

Ακόμα κι οι νοσοκόμες τους έχουν παρατήσει στο τελευταίο αγκομαχητό τους."

Με συγκινείτε "σωστό να λέγεται".
Πώς καταφέρνετε και συνδιάζετε την ιδιαίτερη αυτή ευαισθησία με το αμόνι και το σφυρί;...

Σας διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον και χαρά.


Μιαν άλλη ώρα θα περάσω για να γράψω κάτι που να έχει σχέση με την πληγή που ξύνετε στο ποστ σας-και που καλά κάνετε.

(Hliodendron)

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 8:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θα προτιμούσα όμως να μη βρίζετε...
Πέρασα μόλις από του κ. Δήμου και πρόσεξα πως κάποιο σχόλιο (του D.zz),σας έχει θυμώσει πολύ.
Αλλά πάλι κρίμα είναι κι αυτός ο χριστιανός ...ο βουδιστής ήθελα να πω.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 8:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

...προηγούμενο σχόλιο πάλι εγώ: hliodendron.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 10:42:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

Alexandra χαίρομαι που εισαι περήφανη για την Ιστορία μας και περισσότερο που προσθέτεις την φωνή σου σ'αυτούς που θελουν ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να καταστρέφουν ένα ένδοξο παρελθόν.
Ήταν και η ευκαιρία για την ευχάριστη γνωριμία μας.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 10:50:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

-> ioannisk said...

"Γιατί η Δϋση (ότι και να σημαίνει αυτό είναι ουτοπία; Μπορώ να σου αναφέρω 5-10 χαρακτηριστικά που ορίζουν την Δυτική Ευρώπη και θα ήθελα όσο τίποτα να ισχύουν και στην Ελλάδα."

Γιατί κυνηγάμε μια Ουτοπία προσπαθώντας να μεταμορφωθούμε απο Έλληνα σε Δυτικοευρωπαίο χωρίς την κατάλληλη Παιδεία.

Παίρνουμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά της Δύσης και τα συνδυάζουμε με τα χειρότερα δικά μας.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 10:54:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

Ηλιόδενδρο ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Ελπίζω να μην χρειαστεί να συνεχίσω πάνω του ...
Ελπίζω οτι θα αλλάξει το εικονίδιο της καταστροφής.

Να ξαναπεράσετε.
Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα.

Υ.Γ.
Η ευαισθησία μου μάλλον δεν θα υπήρχε χωρίς την πιστη μου στον Θεό.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 4:22:00 μ.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

-> ioannisk

Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο λόγω της συγκεντρώσεως των Τουρκικών επιχειρήσεων εκεί. Το 25% του Τουρκικού GDP παράγεται εκεί και ζουν 12 εκατομ. Τούρκοι.

Τον τελευταίο χρόνο γίνονται κάποιες επενδύσεις απο το εξωτερικό αλλά μπροστά στις δεκάδες δις ευρώ που έρχονται στην Αθήνα σε ξένες επενδύσεις, η Κωνσταντινούπολη έιναι ακόμη κάπως πίσω.
Ίσως τελικά φτάσει και ξεπεράσει την Αθήνα, αλλά η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι ασταθής.
Μεγάλο ρίσκο στα επενδυόμενα κεφάλαια απο υποτιμήσεις της Τουρκικής Λίρας και μια νέα δικτατορία (οι στρατιωτικοί σχεδιάζαν την δολοφονία του Ερντογάν).


Πίσω στην Ιστορία τώρα.

Οι Φράγκοι κατακτητές δεν είχαν δει ή ακούσει για πιό πλούσια πόλη απο καταβολής του χρόνου.
Καταλαβαίνεις τον πλούτο της Κωνσταντινούπολης το 1204 (χρόνια παρακμής;)
"... a city richer than any other since the beginning of time."

Geoffrey de Villehardouin,
History of the Conquest of Constantinople, 1203-4

Μετά την άλωση δεν υπηρχε ευκαιρία για οικονομική άνθηση γιατί το εμπόριο έπεσε στα χέρια των Βενετών και Γενουάτων όπως προανέφερα.
Στραγγαλίζαν οικονομικά την αυτοκρατορία.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006 8:06:00 μ.μ., Blogger ioannisk said...

«Γιατί κυνηγάμε μια Ουτοπία προσπαθώντας να μεταμορφωθούμε απο Έλληνα σε Δυτικοευρωπαίο χωρίς την κατάλληλη Παιδεία.» Θα συμφωνήσω για την παιδεία, αλλά δεν θα αποκτήσουμε παιδεία μένοντας κολλημένοι στο, ως επί το πλείστον, κατασκευασμένο παρελθόν. Και θα διαφωνήσω ξανά περί ουτοπίας.

«Παίρνουμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά της Δύσης και τα συνδυάζουμε με τα χειρότερα δικά μας.» συμφωνώ αν και παίρνουμε τα χειρότερα από την Αμερική και όχι από την Δυτική Ευρώπη (κατάχρηση σημαίας, μανία με SUVs κλπ)

«δεκάδες δις ευρώ που έρχονται στην Αθήνα σε ξένες επενδύσεις» ζήτημα αν το σύνολο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι 10 δις ευρώ. Δεν βρήκα στατιστικά (είμαι στο γραφείο οπότε έχω περιορισμό χρόνου) πάντως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες των ξένων επενδυτών. Όσον αφορά την αστάθεια της Τούρκικης οικονομίας, εμείς πλέον δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία λόγο ευρώ, η ουτοπία που λέγαμε και που πρέπει να ανήκουμε.

«οι στρατιωτικοί σχεδιάζαν την δολοφονία του Ερντογάν» δεν έχω διαβάσει πολλά για το θέμα αλλά μπορούμε να ρωτήσουμε τον Βουλγαράκη :)

«Οι Φράγκοι κατακτητές δεν είχαν δει ή ακούσει για πιό πλούσια πόλη απο καταβολής του χρόνου.» Το 1200 μχ οι ποιο πλούσιες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου ήταν η Βαγδάτη και η Cordoba (επίσης είχαν βιβλιοθήκες με 1.000.000 τίτλους), η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη παρακμάσει. Οι σταυροφόροι δεν ήταν μόνο Φράγκοι, βολική υποτιμητική(;) γενίκευση, άλλωστε ο πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας ήταν Φλαμανδός.

Φιλικά

 
At Σάββατο, Ιουνίου 03, 2006 4:13:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

-> ioannisk said...

"...δεν θα αποκτήσουμε παιδεία μένοντας κολλημένοι στο, ως επί το πλείστον, κατασκευασμένο παρελθόν."

Σχ. Σας αρέσουν οι ιστορικές συνωμοσίες τύπου Dan Brown;

"...συμφωνώ αν και παίρνουμε τα χειρότερα από την Αμερική και όχι από την Δυτική Ευρώπη"

Σχ. Η Δυτική Ευρώπη έχει την ίδια σχεδόν κουλτούρα και πολλές απο τις ίδιες κοινωνικές υπερβολές-ασθένειες με την Αμερική.
Απλώς δεν θέλουν να τις παραδεχθούν.

Οικονομικό σύστημα, Μόλυνση, Εξάρτηση στο πετρέλαιο, Γλώσσα (τα Αγγλικά εποκρατούν) Μουσική, Κινηματογράφος, Ντύσιμο, Είδη Καταναλωτικών προιόντων, Φαστφουντάδικα, Διαζύγια, Υπογεννητικότητα, ΝΑΤΟ, Ναρκωτικά, στρατεύματα στο Ιράκ, Αδιαφορία για γενοκτονίες και βία, κτλ.


"..ζήτημα αν το σύνολο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι 10 δις ευρώ"

Σχ. Από το Υπουργείο Εξωτερικών:
Μόνο απο ΕΕ 48 billion Euro during the period 2000-2006 from the 3rd Community Support Framework.
Το 2005 συνολικά 22 δις εισήχθηκαν απο το εξωτερικό (14% του GDP).

• Greece is the leading foreign investor in Albania, Bulgaria and FYROM1 and ranks among the top three foreign investors in Romania.

• The operations of Greek banks in the region are expanding at double-digit rates of growth every year, helping businesses to expand their activities.

• Greece has received more than two million immigrants from Balkan countries.


Συλλάβαν χθες Τούρκους αξιωματικούς χθές που συνομοτούσαν στην δολοφονία του Ερντογάν.
Συνολικά 9 άτομα νομίζω.

Ναι οι Αραβες είχαν μεγάλες βιβλιοθήκες. Η Cordoba 1.000.000 χειρόγραφα που καταστράφηκαν απο τους Βερβερους Άραβες όταν καταλύσαν την προηγούμενη Αραβική δυναστεία στις αρχές του 11ου αιώνα.
Αλλά σαν πόλεις ούτε η Βαγδάτη αλλά ούτε η Κορνωτομπα έιχαν τον πλούτο της Κωνσταντινούπολης το 1200.

Ιστορική περιγραφή:
The richest city of the world was at the mercy of the Europeans. The barbarians did horrible things that are beyond imagination. They tortured and massacred a large part of the population, destroyed churches, palaces, monasteries and even sculptures made by Phedias and Praxiteles, stole thousands of priceless icons, relics and other things, raped young girls and boys. Not to mention the countless manuscripts of ancient greek philology which were burnt by the ignorant and illiterate Francs. So much was the hatred of the Europeans for the Greek Empire!

Bibliography
Constantine Paparhigopoulos - History of Helenic Nation
Encyclopaedia Britannica

Οι ίδιοι οι ηγέτες των πολιορκητών περιγράφαν τους εαυτούς τους σαν Φράνγκοι και Βενετοί.

 
At Σάββατο, Ιουνίου 03, 2006 6:23:00 π.μ., Blogger ioannisk said...

"Σχ. Σας αρέσουν οι ιστορικές συνωμοσίες τύπου Dan Brown;"
Που κολάει ο Dan Brown; Σε γενικές γραμμές αυτοί που διαβάζουν (ή μάλλον έχουν διαβάσει μόνο) Dan Brown είναι και θρήσκοι.

Συγνώμη αλλά είμαι νεότατος για να θεωρώ ασθένειες "Γλώσσα (τα Αγγλικά εποκρατούν) Μουσική, Κινηματογράφος, Ντύσιμο, Είδη Καταναλωτικών προιόντων, Φαστφουντάδικα, Διαζύγια, Υπογεννητικότητα"
"Οικονομικό σύστημα" και ποια είναι η λύση η νηστεία και η προσευχή;

"Σχ. Από το Υπουργείο Εξωτερικών:" Ας υποθέσουμε πως είναι αξιόπιστη πηγή...
"Μόνο απο ΕΕ 48 billion Euro during the period 2000-2006 from the 3rd Community Support Framework." Τα χρήματα που μας δίνει η "Φράγκικη" Ε.Ε. μέσω των Κ.Π.Σ. δεν είναι ξένη επένδυση αλλά οικονομική βοήθεια σε ένα ποιο φτωχό κράτος μέλος.
"Το 2005 συνολικά 22 δις εισήχθηκαν απο το εξωτερικό (14% του GDP)." Οι ετήσιες καθαρές εισροές από την Ευρωπαϊκή ένωση είναι γύρω στο 3.6% του ΑΕΠ. Αν οι εισροές ήταν 14% τότε η αύξηση του ΑΕΠ για το 2005 θα ήταν πάνω από 10% και θα μηλούσαμε για την Ελληνική Τίγρη (Asian Tiger, Celtic Tiger etc) απλά οικονομικά.

"• Greece is the leading foreign investor in Albania, Bulgaria and FYROM1 and ranks among the top three
foreign investors in Romania." Ναι είναι αλήθεια (όχι leading but among the leaders) αλλά αυτά δεν είναι επενδύσεις ΣΤΗΝ ελλάδα αλλά από την
Ελλάδα και το συνολικό ποσό των Ελληνικών επενδύσεων στα Βαλκάνια είναι maximum 5 δις ευρώ όσα δέχεται κάθε χρόνο μόνο η Τσεχία (ένα
παράδειγμα).

"• The operations of Greek banks in the region are expanding at double-digit rates of growth every year, helping businesses to expand their activities." Άσχετο οκ και; Αν συγχωνευτούν όλες οι Ελληνικές
τράπεζες θα έχουν το μέγεθος μιας σχετικά μεγάλης Βέλγικης τραπεζας (πχ)

"• Greece has received more than two million immigrants from Balkan countries." ΜΑΚΑΡΙ!!!!! αλλά δυστυχώς το σύνολο των μεταναστών (από όλες τις χώρες) δεν υπερβαίνει το 1.000.000.

"Συλλάβαν χθες Τούρκους αξιωματικούς χθές που συνομοτούσαν στην δολοφονία του Ερντογάν. Συνολικά 9 άτομα νομίζω." Οι αξιωματικοί ήταν 3, εμείς συλλάβαμε τους τύπους που έβαλαν βόμβα στον Βουλγαράκη;

"Ναι οι Αραβες είχαν μεγάλες βιβλιοθήκες. Η Cordoba 1.000.000 χειρόγραφα που καταστράφηκαν απο τους Βερβερους Άραβες όταν καταλύσαν την προηγούμενη Αραβική δυναστεία στις αρχές του 11ου αιώνα." οκ και οι Χριστιανοί έκαψαν την αρχαία Αθήνα και την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδριας, πρέπει να κατηγορούμε αυτούς που ανήκους σε αυτό το δόγμα μετά από 1700 χρόνια; Οι Berbers δεν είναι Άραβες...
"Αλλά σαν πόλεις ούτε η Βαγδάτη αλλά ούτε η Κορνωτομπα έιχαν τον πλούτο της Κωνσταντινούπολης το 1200."
Ακόμα και αν στέκει (πάσο) η Κωνσταντινούπολη σίγουρα δεν είχε "1.000.000 χειρόγραφα" τώρα αν τα ράσα των παπάδων αξίζαν όσο το φόρεμα της Βίση στην Eurovision δεν μου λέει τίποτα.

"Ιστορική περιγραφή:
klp "
Σίγουρα δεν είναι ιστορικός κάποιος που χρησιμοποιεί εκφράσεις "barbarians", "So much was the hatred of the Europeans for the Greek Empire!" ο "ιστορίκος" είναι επίτημο μέλος της Χρυσής Αυγής;

 
At Σάββατο, Ιουνίου 03, 2006 12:04:00 μ.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

Η αμερικάνικη κουλτούρα έχει κυριεύεσει την Ευρώπαική νεολαία στην Γλώσσα (τα Αγγλικά εποκρατούν) Μουσική, Κινηματογράφος, Ντύσιμο, Είδη Καταναλωτικών προιόντων, Φαγητό. Στην απόλυτη πλειοψηφία τρώνε και επιθυμούν Αμερικανικά. Μαζί κι οι Έλληνες

Τα χρήματα των κονδυλιων της ΕΕ έιναι εισροή κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή κάνουμε επνδύσεις στην Βαλκανική και Αν. Μεσογειο. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό είναι της τάξης των 16 δις ευρώ. Οι μισές Αλβανικές τράπεζες έιναι ιδιοκτησία τεσσάρων Ελληνικών. Ειμαστε η Εληνική Τιγρη των Βαλκανίων.
Δεν κάνουμε συγκρίσεις με Βελγικές Τράπεζες αλλά με Τουρκικές.

Οι στατιστικές του Υπ. Οικον. είναι 2.000.000 μετανάστες. Ο ένας στους 5 έλληνες κατοίκους είναι μετανάστης. Οι δικές σας στατιστικές για κάποιο λόγο δείχνουν ένα μικρότερο αριθμό;

Ναι οι Τούρκοι συνωμότες αξιωματικοί ήταν τρείς, Χρειάζονται δύο για να γίνει συνωμοσία.

Γράφετε "Οι Berbers δεν είναι Άραβες...". Τότε ούτε και οι απόγονοί τους Αλγερινοί και Λιβυοι. Διαδέχθηκαν τους Άραβες(;) στην κυριαρχία του Αραβικού κράτους στην αρχή του 11ου αίωνα και σκορπίσαν και κάψαν την βιβλιοθήκη της Cordoba, όπως οι Αραβες πριν 500 χρόνια έκαψαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
"Οτι έχει γραφτεί μόνο για την δοξα του Μωάμεθ διατηρείται"

Γραφεις...
"Aκόμα και αν στέκει (πάσο) η Κωνσταντινούπολη σίγουρα δεν είχε "1.000.000 χειρόγραφα" τώρα αν τα ράσα των παπάδων αξίζαν όσο το φόρεμα της Βίση στην Eurovision δεν μου λέει τίποτα."
Η σκέψη σου θολώνεται με καθαρά δογματικες αντιχριστιανικές ανοησίες, που δεν αξιζουν απάντηση.

"Ιστορική περιγραφή:
klp "
Σίγουρα δεν είναι ιστορικός κάποιος που χρησιμοποιεί εκφράσεις "barbarians", "So much was the hatred of the Europeans for the Greek Empire!" Ο "ιστορίκος" είναι επίτημο μέλος της Χρυσής Αυγής;"

Σοβαρα;
η εγκυκλοπίδεια Μπριτάνικα επίσης;
Υπήρχε Χρυσή Αυγή όταν έγραφε την Ιστορία ο Παπαρηγόπουλος;
Οι μαρτυρίες των Φράγκων κατακτητών και Βυζαντινών αυτοπτων μαρτύρων είχαν κι αυτές άδεια απο την Χρυσή Αυγή;

 
At Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006 1:07:00 π.μ., Blogger ioannisk said...

"Τα χρήματα των κονδυλιων της ΕΕ έιναι εισροή κεφαλαίων." Προφανώς και είναι εισροή κεφαλαίων αλλα δεν είναι επενδύσεις. Το πρώτο είναι οικονομική βοήθεια που δεχόμαστε από τους "Φράγκους" (εδώ και 60 χρόνια αν βάλουμε και το σχέδιο Marshall) δηλαδή από κυβερνήσεις, το δεύτερο είναι επενδύσεις που κάνουν επιχειρήσεις σε μία χώρα και εκεί είμαστε ουραγοί. Οι εφημερίδες έχουν όλη την ώρα στατιστικές όταν ξανασυναντήσω θα σου δώσω το Link. Ναι είναι αλήθεια πως η Ελλάδα είναι απο τους κύριους επενδυτές στα Βαλκάνια αλλά τα Βαλκάνια είναι ανύπαρκτα σε πλανητική κλίμακα.

"Δεν κάνουμε συγκρίσεις με Βελγικές Τράπεζες αλλά με Τουρκικές." Άρα συμφωνείς μαζί μου! Η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα μιας και την συγκρίνεις με την Τουρκία και όχι με το Βέλγιο. Προσωπικά την χώρα μου την συγκρίνω πάντα με τους κορυφαίους όχι με τους ουραγούς και για αυτό καταλήγω στο συμπέρασμα πως
είναι τριτοκοσμική χώρα, δηλαδή ο μέσος κάτοικος της Ελλάδας ή αλλιώς ο μέσος Έλληνας είναι τριτοκοσμικός.

"Οι στατιστικές του Υπ. Οικον. είναι 2.000.000 μετανάστες. Ο ένας στους 5 έλληνες κατοίκους είναι μετανάστης." Μπορείτε να μου δώσετε το link; Αν το 20% του πλυθησμού ήταν ξένοι η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική χώρα, προς το καλύτερο φυσικά. 20% είναι το ποσοστό στων ξένων στην αγορά εργασίας, ναι γίναμε εμιράτο του Κόλπου δουλεύουν οι ξένοι για να πίνουν Freddo οι ιθαγενείς, αυτοί έχουν το πετρέλαιο, εμείς "Τα χρήματα των κονδυλιων της ΕΕ έιναι εισροή κεφαλαίων.".

"Αλγερινοί και Λιβυοι" Οι Berbers αντιμετωπίζουν προβλήματα ρατσισμού στην Αλγερία άλλωστε πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει και εξέργεση στην περιοχή των Berbers (Kabilie): http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1977524.stm μπορείτε να ψάξετε για τα γεγονότα στο BBC.

"Aραβες πριν 500 χρόνια έκαψαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας" λίγο δύσκολο μιας και την βιβλιοθήκη της Αλεξάνρειας την είχαν κάψει πριν από τους Άραβες οι χριστιανοί...

"Οτι έχει γραφτεί μόνο για την δοξα του Μωάμεθ διατηρείται", Ένας Εβραίος φιλόσοφος είχε πει "Ο αναμάρτητος να ρίξει την 1η πέτρα" σωστά; ποιος είπε να κουλαθεί το χέρι σε όποιους δεν θέλουν να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες;

Ο πραγματικός πλούτος είναι η γνώση, δηλαδή τα βιβλία όχι τα χρυσαφικα, τουλαχιστόν για τις ανατολικές θρησκείες και για τους άθεους, agnostic κλπ της Δυτικής Ευρώπης. Στις 3 γλώσσες που γνωρίζω (Γαλλικά, Αγγλικά και Ελληνικά) η λέξη δόγμα είναι συννόνημο της θρησκείας. Αν χριστιανισμός είναι να κανει
Revellion ο χριστόδουλος στο st-George του Παρισιού με 8.000 ευρώ την νύχτα ναι τότε είμαι αντιχριστιανός!

Μπορείς να μου πεις σε ποιο άρθρο (και ποια έκδοση) της Brittanica υπάρχει, θα πάω σπίτι των γονιών μου για να το διαβάσω μιας και δεν έχω Brittanica σπίτι μου.

Φιλικά

 
At Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006 11:13:00 π.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

-> ioannisk

Αγαπητέ φίλε Γιάννη ας κάνουμε μιά σύνοψη γιατί έχουμε επεκταθεί σε πολλά άλλα θέματα που δεν χωρούν σ΄ένα μόνο post. Θα τα μελετήσουμε σε άλλα posts μέχρι εξαντλήσεως, αν θέλετε. :)

Έχουμε ήδη σχεδόν βγεί απο το κύριο θέμα που ήταν η άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το 1453.
Θα κάνω περίληψη σε σημεία που αναφέρθηκαν απο σας στα πρώτα μηνύματα και τις θέσεις μας.

1) Είχε επίδραση η Άλωση της Πόλης απο τους Φράγκους το 1204 στην εξασθένιση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κατάληψή της απο τους τούρκους;

Ι. Η παρακμή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας είχε αρχίσει πολύ πριν το 1204, σε 250 χρόνια χτίζονται και καταστρέφονται αυτοκρατορίες από 10 φορές.Το 1200 μχ οι ποιο πλούσιες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου ήταν η Βαγδάτη και η Cordoba (επίσης είχαν βιβλιοθήκες με 1.000.000 τίτλους), η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη παρακμάσει.

ΤΣΝΛ. Η Κωνσταντινούπολη το 1204 ήταν η πιο πλούσια πόλη στον κόσμο στο πιο πλούσιο κράτος του κόσμου. Οι Φράγκοι κατακτητές δεν είχαν δει ή ακούσει για πιό πλούσια πόλη απο καταβολής του χρόνου όταν την κατέλαβαν το 1204 (χρόνια παρακμής;)
"... a city richer than any other since the beginning of time."
Geoffrey de Villehardouin,
History of the Conquest of Constantinople, 1203-4
Μετά την άλωση δεν υπηρχε ευκαιρία για οικονομική άνθηση γιατί το εμπόριο έπεσε στα χέρια των Βενετών και Γενουάτων.
Στραγγαλίζαν οικονομικά την αυτοκρατορία. Η Βιβλιοθήκη της Cordoba καταστράφηκε από τους Βέρβερους 2 περίπου αιώνες πρίν την Αλωση της Πόλης απο τους Φράγκους.

2) Που πρέπει να ανήκουμε;

Ι. Στην Δύση. Ο λόγος εναι ότι Ανατολή σημαίνει Ορθοδόξία. κατάλοιπο του παρελθόντος.

ΤΣΝΛ. Πρέπει να ανήκουμε κάπου; Προτιμώ να ανήκουμε στην Ελλάδα και να κάνουμε οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες που θα μας ωφελήσουν σαν λαό. Γιατί κυνηγάμε μια Ουτοπία προσπαθώντας να μεταμορφωθούμε απο Έλληνα σε Δυτικοευρωπαίο χωρίς την κατάλληλη Παιδεία;
Παίρνουμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά της Δύσης και τα συνδυάζουμε με τα χειρότερα δικά μας.

3) Είναι τα χαρακτηριστικά της Δυτικοευρωπαικής κονωνίας τα ίδια με αυτά της Αμερικανικής κοινωνίας;

Ι. Οχι.

ΤΣΝΛ. Η Δυτική Ευρώπη έχει την ίδια σχεδόν κουλτούρα και πολλές απο τις ίδιες κοινωνικές υπερβολές-ασθένειες με την Αμερική.
Απλώς δεν θέλουν να τις παραδεχθούν.

Οικονομικό σύστημα, Μόλυνση, Εξάρτηση στο πετρέλαιο, Γλώσσα (τα Αγγλικά επικρατούν) Μουσική, Κινηματογράφος, Ντύσιμο, Είδη Καταναλωτικών προιόντων, Φαγητό, Διαζύγια, Υπογεννητικότητα, ΝΑΤΟ, Ναρκωτικά, στρατεύματα στο Ιράκ, Αδιαφορία για γενοκτονίες και βία, κτλ. Ειναι σημαντικά χαρακτηριστικά κοινά και στις δύο κοινωνίες.


4) Είναι η Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα;

Ι. Είναι γιατί οι περιοχές που διασχίζω κάθε φορά που πάω στην δουλειά μου δείχνουν τριτοκοσμική χώρα, η τηλεόραση που βλέπω και η ακριβή συνδεση ADSL σε σχέση με τον "πρώτο" κόσμο. Μπορώ να σου αναφέρω 5-10 χαρακτηριστικά [ποιά;] που ορίζουν την Δυτική Ευρώπη και θα ήθελα όσο τίποτα να ισχύουν και στην Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά της τριτοκοσμικής χώρας είναι ότι ο καθένας χτίζει ότι θέλει όπου θέλει, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, το μόνο που βλέπεις είναι καταπατήσεις. Η Ελλάδα διοργάνωσε μία εντυπωσιακή φιέστα στους Ολυμπιακούς αλλά οι πολίτες της χώρας τι κερδίσαμε;Προσωπικά την χώρα μου την συγκρίνω πάντα με τους κορυφαίους όχι με τους ουραγούς και για αυτό καταλήγω στο συμπέρασμα πως
είναι τριτοκοσμική χώρα, δηλαδή ο μέσος κάτοικος της Ελλάδας ή αλλιώς ο μέσος Έλληνας είναι τριτοκοσμικός.

ΤΣΝΛ. Δεν υπάρχει σύγκριση της Ελλάδας με πραγματικά τριτοκοσμικές χώρες σαν την Τουρκία. Βλέπεις το θέμα μονόπλευρα συγκρίνοντας την Ελλάδα μονο με τις χώρες που έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Θα έπρεπε να την συγκρίνεις επίσης με τις πραγματικά τριτοκοσμικές χώρες σαν την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει τριπλάσιο κατα κεφαλή εισόδημα απο την Τουρκία. Ή Τουρκία είναι τριτοκοσμική χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει το ίδιο βιοτικό επιπεδο με τις καλύτερες χώρες της Ε.Ε. αλλά έχει πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο απο τριτοκοσμικές χωρες σαν την Τουρκία.
Η Ελλάδα καθυστέρησε να φτάσει στο επίπεδο των προηγμένων κρατών της Ε.Ε λόγω της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ να μην ιδιωτικοποιήσει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών στον βαθμό που έπρεπε όχι μόνο για να έχεις το ίδιο κόστος ADSL με τις άλλες πρώτες χώρες αλλά και βιοτικό επίπεδο.
Αυτή τη στιγμή είμαστε το οικονομικό κέντρο της Αν. Μεσογείου και Βαλκανίων.
Κατορθώσαμε να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τέτοια επιτυχία και ασφάλεια που όλες οι πρωτοκοσμικές χώρες μας επαίνεσαν γιατί δεν μπόρεσαν οι ίδιες να επιτύχουν στο παρελθόν ότι κατορθώσαμε εμείς, η μικρή Ελλαδίτσα.

5) Ειναι η Κωνσταντινούπολη ποιο σημαντικό οικονομικό κέντρο από την Αθήνα; Είναι η Ελλάδα το οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου ή είναι η Τουρκία. Ποιό είναι το επίπεδο των εισροών κεφαλάιων στην Ελλάδα και των επενδύσεων απο την Ελλάδα στο εξωτερικό;

Ι. Ζήτημα αν το σύνολο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι 10 δις ευρώ.Το συνολικό ποσό των Ελληνικών επενδύσεων στα Βαλκάνια είναι maximum 5 δις ευρώ. Τα χρήματα των κονδυλιων της ΕΕ έιναι εισροή κεφαλαίων αλλα δεν είναι επενδύσεις. Ναι είναι αλήθεια πως η Ελλάδα είναι απο τους κύριους επενδυτές στα Βαλκάνια αλλά τα Βαλκάνια είναι ανύπαρκτα σε πλανητική κλίμακα.

ΤΣΝΛ. Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο λόγω της συγκεντρώσης των Τουρκικών επιχειρήσεων εκεί. Το 25% του Τουρκικού GDP παράγεται εκεί και ζουν 12 εκατομ. Τούρκοι.
Πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών:
Μόνο απο ΕΕ ήρθαν την περίοδο 2000-2006 48 δις ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για έργα υποδομής, είναι επενδύσεις.
Το 2005 συνολικά εισήχθηκαν για επενδύσεις 22 δις ευρώ απο το εξωτερικό (14% του GDP).
Οι Ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό ήταν 16 δις.
Η Ελλαδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM και τρίτη στην Ρουμανία.
Οι μισές Αλβανικές τράπεζες είναι ιδιοκτησία τεσσάρων Ελληνικών. Ειμαστε η Τίγρη των Βαλκανίων.
Δεν κάνουμε συγκρίσεις με Βελγιο και Τσεχία αλλά με την Τουρκία για το ποιά χώρα είναι το οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων.
Οι στατιστικές του Υπ. Οικον. δείχνουν 2.000.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Ο ένας στους 5 Έλληνες κατοίκους είναι μετανάστης.
Το δευτερεύων θέμα που συζητάμε είναι για την θεση της Ελλάδας σαν οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων σε σχέση με την Τουρκία, όχι σε σχέση με όλον τον πλανήτη.

Υ.Γ.
Μπορεί καποιος να γνωρίζει τρείς γλώσσες και να έχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη αλλά να παραμένει δογματικά αντίθετος στην λογική λόγω προσωπικών εμπειριών (συνήθως αρνητικών, τις θυμόμαστε για περισσότερο καιρό).

Ιστορικό κείμενο της Brittanica για την Άλωση της Πόλης απο τους Φράγκους βρισκεται στην σελίδα
http://www.agiasofia.com/emperors/fall1204.html

Εξαιρετικό κείμενο με μαρτυρίες και γεωπολιτική ανάλυση της Άλωσης της Πόλης το 1204
http://www.geocities.com/porta_aurea/proti_alosi.html

Σχεσεις Ισλάμ και Βυζαντινών. Η αντίληψη των Αράβων για την Πόλη. Μακροσκελές και γραμμένο σε διδακτορικό επίπεδο.
Πιστεύω θα σε ενδιαφέρει.
http://www.doaks.org/Crusades/CR05.pdf

Γιαννη,
Αν θέλετε να επεκτείνουμε την συζήτηση πάνω σ'ένα απ'τα 5 θέματα ή΄ άλλο θέμα θα αρχίσω καινούργιο post.

Καλύτερα είναι να συζητήσουμε σ'αυτό το post μόνο για την Άλωση της Πόλης το 1453.

 
At Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2006 7:53:00 π.μ., Blogger ioannisk said...

Καλησπέρα,

Είχα γράψει
"«δεκάδες δις ευρώ που έρχονται στην Αθήνα σε ξένες επενδύσεις» ζήτημα αν το σύνολο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι 10 δις ευρώ. Δεν βρήκα στατιστικά (είμαι στο γραφείο οπότε έχω περιορισμό χρόνου) πάντως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες των ξένων επενδυτών"

Λίγες μέρες υπομονή και:
Στα αζήτητα των ξένων επενδυτών η Ελλάδα

 
At Σάββατο, Ιουλίου 08, 2006 7:48:00 μ.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At Σάββατο, Ιουλίου 08, 2006 7:49:00 μ.μ., Blogger Το σωστό να λέγεται said...

Γιάννη η σύγκριση είναι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στον χώρο των Βαλκανίων.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι για 30 απο τους πιο αναπτυγμένες χώρες σ'όλο τον κόσμο.
Σε όρους δυνατοτήτων προσέλκυσης η Ελλάδα το 2004 κατέχει την θέση 34 σε σύνολο 140 χωρών.


Εϊναι μόνο για Ξένες Άμεσες Επενδύσεις σε ρευστό όχι σε μετοχές (27 δις δολλαρίων το 2004).
Δεν περιλαμβάνει τις έμμεσες Ξένες Επενδύσεις.
Επίσης δεν περιλαμβάνει τις εισροές των προγραμμάτων της Ε.Ε. και της εισροές κεφαλαίων απο το εξωτερικό Έλλήνων και ομογενών επενδυτών ή εταιρειών.
Βέβαια δεν περιλαμβάνει και την έξοδο κεφαλαίων όλων αυτών των κατηγοριών.

Για τον έκθεση του ΟΟΣΑ διάβασε μια άλλη άποψη στο
Σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Κέρδος

 
At Πέμπτη, Ιουλίου 20, 2006 11:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home